Kapcsolat

Farkas Csaba

Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Halak a város fölött

Recenzió

 A különös tárcanovellákat az idő fűzi egy csokorba. A kötet valójában egy szürrealista kalendárium, melyben a jelesebb fordulókat egy-egy novella jelöli. Az események térben és – egy elképzelt – időben jól körülhatárolhatók. A rövid történetek leggyakrabban Szeged, máskor Hódmezővásárhely terein, utcáin játszódnak. Feltűnnek a Mars téri piac árusai, bevérzett szemű öreg cigényzenész, az „egyen-europid kinézetű alföldiektől olyannyira eltérő vásárhelyiek”, a vásárhelyi Őszi Tárlatra gyülekező sokaság, a szegedi Széchenyi tér őszbe forduló fái, az Alsóváros fehér fényű utcalámpái, mind e képeket az évszakok változó fényviszonyai színezik. A hétköznapi valóság az életnek mégis „csupán” 95%-a. A maradék 5% álmok, víziók, furcsa látomások formájában feszegeti a dél-alföldi kedélyes-álmos hétköznapokat. Ez a kisebbik rész azonban Farkas Csaba világában mintha nagyobb lenne. A költő belső, lelki valóságán, a szubjektum szféráján keresztül valamiféle kozmikus egység sugárzik át, ezt hivatott jelezni a novellák kerek száma is. A 100 rövid történeten különös transzcendens fény sugárzik át.

(Kello. hu)

 

„Végülis várható volt”, mondta magának Thakács, amikor megpillantotta a kiskörút és a Kálvária sugárút kereszteződésében, a fal mellett, szemmagasságban lebegő csukát. Emberek, autók jöttek-mentek, zajlott a reggeli forgalom, ez azonban a csukát nem zavarta. „Mit akar fogni? „, tette föl a kérdést Thakács, és ekkor észrevette a verebeket. A túloldalon feltűnt egy jókora ponty, egy diáklány odadobta neki szalámis szendvicse utolsó falatját, amelyre már nem jutott szalámi. Thakács fölnézett az égre: fecskék nyilaltak, elkeveredve az ezüstösen csillogó küszökkel, gardákkal. A hal- és fecskecsapat versenyt vadászott a szúnyogokra. Játékosan csivogtak és villámlottak, sütött a Nap, suhantak a város fölött, a félig felhős, kék, reggeli ég alatt.

 (Fülszöveg)

 

 

 

Köteteim

00ABalatonrol_halakrol.jpg01A_kozelito_haz.jpg02Balatonozasok_kora.jpg03Vizek_partjan_horgaszva.jpg04A_napfenyfolt_sulya.jpg05Mozdulatlan_eso.jpg06Naphal_lampafenyben.jpg07Tenger_a_telefonban.jpg08Balaton_hal-alom.jpg09Halak_a_varos_folott.jpg10To_a_levegoben.jpg11Gyalog_a_hidon_at.jpg12Yasmina_belem_olvas.jpg13Uszohazi_Hirek.jpg14A_kapu.jpg15Maganbirodalom.jpgEmlekvizeken horgaszva.jpgFestett_osveny.jpgSzabadag reggeli fenyben.jpg